Taller d’orientació a famílies de l’ESO i Batxillerat

El passat dia 5 de febrer, l’AMPA va organitzar una trobada per famílies amb alumnes a l’ESO i batxillerat. A la sessió d’orientació van participar la Pilar Ruiz, responsable d’orientació d’ESO, Cicles i Batxillerat i la Núria Gonzalo, Directora d’ESO i Batxillerat.

Des de l’escola, van explicar com treballen amb l’alumnat per ajudar-los a decidir cap a on orientar-se acadèmicament. A 3r de l’ESO es treballa de forma grupal per conèixer interessos i capacitats. Ja a 4t de l’ESO es fa un treball més individual i es contracta una empresa, Living a Job, que fa un informe sobre l’alumne. Aquestes proves acostumen a fer-se al gener i al febrer es presenten els resultats.

A més a més, a l’escola fan reunions especifiques amb alumnes i famílies. Es convida a la directora de cicles per a que doni informació sobre els diferents cursos i també es conviden a alumnes de cicles per a què expliquin la formació que reben.

També s’organitzen visites a les universitats i a d’altres escoles de la xarxa de Jesuïtes per veure les altres famílies de cicles que es faciliten des de la Fundació.

En David Codina, mestre de batxillerat i formador de formadors va ser convidat per donar eines a les famílies d’ESO i Batxillerat per acompanyar els seus fills i filles en aquest moment de decisió sobre el seu futur acadèmic. I va començar la sessió convidant-nos a reflexionar sobre quin és el futur que volem per als nostres fills. Així, va llançar la pregunta a la sala: Quins són els 3 desitjos que tenim respecte al futur dels vostres fills i filles? Va sortir un llistat extens de desitjos:

 • Ser autocrítics
 • Compromesos
 • Autònoms
 • Capacitat per canviar
 • Tolerància a la frustració
 • Aprendre a aixecar-se quan cauen
 • Estar tranquils
 • Deixar aconsellar-se
 • Tenir moltes experiències
 • Relacionar-se amb els altres
 • No tenir pressions per prendre decisions
 • Dedicar-se a allò que vulguin sense por a ser criticat
 • Que s’estimin a si mateixos

Dels desitjos que es van posar a sobre la taula, hi ha d’alguns que dependràn dels fills i filles, d’altres que dependràn de l’entorn i d’altres que no podran controlar. Per tant, ens centrarem en aquells que podem controlar. Perque del que es tracta és d’ajudar al fill/a a trobar allò que dona llum a la seva vida.

Hi ha 4 àmbits en els que hem de treballar:

 • Àmbit personal: un mateix
 • Àmbit social
 • Àmbit familiar
 • Àmbit professional

En Codina va posar deures a les famílies i va llançar 3 preguntes:

 1. Com és el meu fill? Parlem d’aptituts/habilitats. En què és bo/na? A què dediquen el temps lliure?
 2. Què li agrada i què li apassiona? Parlem d’interessos, motivació, valors professionals. Aquí en David Codina va recomanar que les famílies vagin al saló de l’ensenyament per veure què hi ha i obrir la ment.
 3. Quina personalitat té? Parlem de temperament/caràcter

Això es relaciona amb les intel.ligències múltiples de Howard Gardner. En funció dels interessos es pot parlar de que hi ha nens/es que desenvolupen nés la intel.ligència lògica, lingüística, visual/espacial, kinestèsica, musical, naturalista, interpersonal, intrapersonal, existencial.

En codina ha demanat que traiem pressió sobre la decisió que han de prendre i recomana parlar amb els fills d’àmbits als quals es vol dedicar en un sentit ampli (per exemple, àmbit sanitari però no té perquè ser metge, pot ser infermer). D’aquesta manera podem evitar una possible frustració.

També parlar sobre els mites i creences davant el futur professional:

 • Si m’equivoco de carrera no puc canviar
 • Si he de canviar de carrera desprès del 1r any, he perdut el temps. No hi ha res més important per un fill que l’acceptació dels seus pares. Per tant, han de saber que si s’equivoquen no passa res perquè el nostre desig com a pares és que sigui feliç.
 • La manera d’assegurar-se un bon futur és estudiar un grau universitari.
 • És imprescindible treballar d’allò que t’agrada.
 • Quan estudii allò que li agrada sempre estarà motivat

En resum, que hem d’intentar fer:

 • No projectar experiències frustrades
 • Projectar continuitat familiar professional
 • Creença de itinerari únic a seguir

I quines són les emocions que acompanyen:

 • Relativitzar la trascendència del moment
 • Reconeixement, confiança, comunicació
 • Escola activa
 • Acompanyament de l’autonomia/tempo

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *